Namibian hiilinieluhankkeessa kasteluvesi tuotetaan aurinkovoimalla

Turun ja Namibian yliopistojen yhteistyöprojektissa Namibiaan istutetaan puita sitomaan hiilidioksidipäästöjä. Carbon Garden -hankkeen avajaisia vietettiin 10.5.2019 Namibian yliopiston kampuksella, jossa vieraat pääsivät maistamaan valtamerestä puhdistettua juomavettä.

Aurinkoenergiaa hyödyntävä kastelujärjestelmä on edullinen ja ympäristöystävällinen

Carbon Garden -yhteistyöhankeen tavoitteena on palvella alueen ekologisia ja taloudellisia tarpeita istuttamalla Namibiaan laaja puualue, jonka kasteluun käytetään puhdistettua suolaista meri- tai pohjavettä. Suolaisen veden puhdistamiseen käytetään vedenpuhdistusjärjestelmää, joka toimii kestävästi aurinkoenergialla.

”Namibia on yksi maailman kuivimmista maista ja sisämaassa suuri osa pohjavedestä on suolapitoista ja sellaisenaan huonoa käyttövettä. Ilmastonmuutoksen myötä monet kuivat alueet ovat muuttumassa entistä kuivemmiksi ja sitä myöstä asumiskelvottomiksi. Namibiassa puualue hillitsee metsien vähenemistä ja tukee maan taloutta. Tuleva puualue toimii hiilinieluna, eli se sitoo haitallisia hiilidioksidipäästöjä”, kertoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

 

Avajaistilaisuudessa puheen pitivät Namibian ensimmäinen presidentti Dr. Sam S. Njuoma, maa- ja metsätalousministeri Alpheus G. !Naruseb ja Namibian yliopiston rehtori Kenneth Kamwi Matengu.

Namibian medioissa uutisoitiin laajalti, kuinka maan ensimmäinen presidentti haastoi puheessaan valtion edustajia priorisoimaan uusiutuvalla energialla toimivaa suolanpoistomenetelmää puhtaan juoma- ja talousveden tuottamisessa.

 

Lue lisää hankkkeesta Turun Yliopiston sivuilta.