USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Tältä sivulta löydät yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia vedenpuhdistus­laitteisiimme liittyen. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin.

Millaista SolarRO -vedenpuhdistuslaitteiden tuottama juomavesi on?

Vesi on neutraalin ja hyvänmakuista sekä tutkitusti turvallista ja puhdasta.

Millaisesta raakavedestä juomavettä voi valmistaa SolarRO -laitteilla?

Merivedestä, järvi-, joki-, ja kaivovedestä tai esimerkiksi sadevedestä.

SolarRO -laitteet on suunniteltu erityisesti saaristoon ja suolapitoisiin merivesiolosuhteisiin, mutta laite soveltuu myös epäpuhtaan makean veden käsittelyyn.

Porakaivokohteissa tutkimme aina ensin raakaveden vesianalyysin parhaan puhdistusmenetelmän valitsemiseksi. Laitteistomme puhdistusmenetelmä perustuu käänteisosmoosiprosessiin, joka sopii erityisesti suolan poistoon sekä mm. arseenin, fluoridin ja virusten puhdistamiseen vedestä. Mikäli kaivovedessä on haitta-aineina esimerkiksi ainoastaan rautaa ja esim. mangaania, voi puhdistusmenetelmäksi riittää kevyempi massasuodatin, eikä käänteisosmoosille välttämättä ole tarvetta. Suosittelemme aina vesianalyysin pitoisuuksien perusteella sopivinta ratkaisua kohteeseenne. Kaivoveden analyysi suositellaan tehtäväksi 3–5 vuoden välein.

Laite poistaa raakavedestä suolan, bakteerit, virukset, lääkejäämät, mikromuovit ja muut haitalliset aineet.
Laitteilla voi tehdä vettä turvallisesti myös vedestä, jossa on levämyrkkyjä kuten sinilevää.
Prosessin lopuksi vesi kulkee aktiivihiilisuodattimen ja UV-desinfiointilaitteen läpi varmistaen veden hyvän maun ja sataprosenttisen puhtauden.

Miten SolarRO -vedenpuhdituslaitteilla puhdistetun juomaveden laatu on testattu?

Tuotetun veden laatu on laboratoriotestattu Ruokaviraston hyväksymässä akkreditoidussa laboratoriossa SFS-EN ISO 17025 sertifikaatin mukaan. Veden laatu täyttää kansalliset vaatimukset hyvälle juomavedelle sekä WHO:n (Maailman terveysjärjestö) asettamat erinomaisen juomaveden kriteerit.

Meillä on mökki järven rannalla, sopiiko SolarRO-laite meille?

Laitteisto on ensisijaisesti suunniteltu merivesiolosuhteisiin ja suolan poistoon, mutta jos järvessä on haitta-ainepitoisuuksia kuten sinilevää, tämä laite on sopiva puhdistamaan myös makeasta vedestä laadukasta juoma- ja käyttövettä. Mikäli järvivesi on hyvin kirkasta ja puhdasta eikä siinä ole päästöjä tai levämyrkkyjä, puhdistamiseen voi riittää käänteisosmoosilaitteistoamme kevyempi suodatusmenetelmä. Käänteisosmoosimenetelmällä saa tuotettua varmasti turvallista juomavettä myös makeasta vedestä, jossa on bakteereita ja viruksia.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja suosittelemme kohdetietojenne perusteella teille sopivaa systeemiä – joko omasta mallistostamme tai vaihtoehtoisesti kumppaniverkostomme kautta.

Onko SolarRO -vedenpuhdistuslaitteen tuottama juomavesi yhtä puhdasta kuin hanavesi tai pullotettu juomavesi?

Tuotettu juomavesi on yhtä puhdasta kuin hyvä hanavesi Suomessa. Se sisältää enemmän elimistölle tärkeitä mineraaleja (kalsium ja magnesium) ja vähemmän klooria kuin tyypillinen kunnallinen hanavesi. Vesi on testatusti vähintään saman laatuista kun laadukas pullotettu mineraalivesi. Suomen ulkopuolella pullovesi on usein tehty käänteisosmoosimenetelmällä.

SolarRO laitteilla puhdistetun veden TDS-arvo on raakavedestä riippuen 50–150 ppm. TDS-arvo kertoo veteen liuenneiden kiintoaineiden kokonaismäärän. Maailman terveysjärjestön suositusten mukaan vesi jonka TDS-arvo on alle 300 ppm, on erinomaista juomavettä.

Millainen puhdistustekniikka on käänteisosmoosimenetelmä?

Käänteisosmoosiprosessissa raakaveden paine nostetaan yli sen osmoottisen paineen, jolloin puhtaat vesimolekyylit läpäisevät suodatinkalvon. Puoliläpäisevä kalvo pitää toisella puolella kaikki epäpuhtaudet, kuten liuenneet kiintoaineet, kemikaalijäänteet, bakteerit ja virukset. Käänteisosmoosikalvon reiät ovat suuruudeltaan vain 0,1 nanometriä, joten ainoastaan puhtaat vesimolekyylit mahtuvat läpi.

Käänteisosmoosi on turvallinen ja kemikaaliton puhdistustapa.

Miten SolarRO -laitetta käytetään?

SolarRO -laitteet ovat helppokäyttöisiä ja säätövapaita. Laite toimitetaan testattuna ja käyttövalmiina tehtaalta. Loppukäyttäjän tehtäväksi jää vain liittää tulo-, poisto- ja tuottoletku laitteeseen. Lisäksi imusuodatin tai uppopumppu on asetettava letkun päähän ja raakaveden lähteeseen. Virtalähteeseen kytkemisen jälkeen on laite on valmis käynnistettäväksi on/off- kytkimestä. Kätevä pintakytkin puhdasvesisäiliössä käynnistää laitteen ja sammuttaa sen automaattisesti aina veden pinnan saavuttaessa halutun tason.

Laitteisto on hyvä sijoittaa esimerkiksi suojaisaan vajaan. Tyyppillinen laitetila MINI-sarjan laitteelle on kooltaan 2–3 m².

Miten kauan SolarRO -laitetta ja suodattimia on turvallista käyttää?

Laitteemme on suunniteltu jatkuvaa käyttöä varten. Laitteen koko valitaan kohdekohtaisen käyttöveden kulutustarpeen mukaan, ja näin esisuodattimien vaihtovälin voi suunnitella oletettujen virtausmäärien mukaan.
Suodattimien vaihtotarve riippuu raakaveden laadusta ja laitteen käyttötunneista. Tyypillisesti hienosuodattimet on tarpeen vaihtaa 1 kuukauden välein. Suodattimien vaihdon yhteydessä myös suodatinkotelot on hyvä pestä miedolla astianpesuaineella.

SolarRO laite on valmistettu laadukkaista komponenteista Suomessa ja sille annetaan kahden vuoden takuu.

Kuinka kauan käänteisosmoosikalvo kestää?

Membraanin, eli kalvon käyttöikä on oikein käytettynä 3–5 vuotta. Käänteisosmoosikalvot toimivat paremmin jatkuvassa käytössä kuin seisovana, eikä kalvoa saisi päästä kuivumaan.

Jos laite on käyttämättä yli kuukauden, on se hyvä huuhdella makealla vedellä.
Syöttöveden korkeat kiintoainepitoisuudet, mikro-organismit ja mineraalit saattavat kovassa käytössä ajan myötä heikentää käänteisosmoosiklalvon toimintaa. Tällöin kalvolle voi tehdä pesun laitteiston käyttöoppaan ohjeiden mukaan. Kotimaan kohteissa usein riittää, että pesun suorittaa kerran vuodessa esimerkiksi talvihuollon yhteydessä.

Talvisin kalvoja ei saa päästää jäätymään. Talveksi laitteeseen on joko ajettava talvehtimisnesteet tai otettava laite lämpimään tilaan.

Kuinka edullista SolarRO -laitetta on käyttää?

Käyttökustannukset ovat alhaiset ja korkealuokkaista vettä saa tuotettua edullisesti. Esimerkiksi MINI 75 laitteen tyypilliset käyttökustannukset sesonkiluonteisessa käytössä ovat noin 150 euroa, sisältäen esisuodattimien vaihdon ja talvehtimisnesteen.

Laite kestää monituntisen keskeytymättömän käytön ja sillä on vähäinen energiankulutus. Laitteemme on suunniteltu toimimaan aurinkoenergialla, mutta patentoidun teknologiamme ansiosta laite on erittäin energiatehokas myös sähköverkkoon kytkettynä. Suomen olosuhteissa käytettävien MINI-laitteidemme tehontarve on alimmillaan alle 250 W.

Miten SolarRO -vedenpuhdituslaitetta huolletaan ja mistä varaosia saa tarvittaessa?

Laitteen huolto on vaivatonta ja sen voi helposti tehdä itse ohjeiden mukaan. Varaosia saa edulliseen hintaan suoraan valmistajalta sekä verkkokaupasta että Espoon Miilukorventien toimipisteestä.

Suodatinpatruunoiden vaihto on hyvä tehdä säännöllisesti (noin 1 kk välein riippuen raakaveden laadusta), suodattimen vaihdon tarpeen huomaa puhtaan veden tuoton vähenemisestä sekä visuaalisesti suodattimen värin muuttuessa voimakkaan tummaksi. Suodatinkotelot on helppo avata mukana tulevalla avaimella. Membraanin voi joko vaihtaa vuosittain tai säilöä sen talvikaudeksi talvehtimisnesteeseen (elintarvikeglykolia), joka imetään laitteen omalla pumpulla.

Laite on sadeveden kestävä ja runko valmistettu anodisoidusta alumiinista.

Missä SolarRO-laitteet valmistetaan?

SolarRO-laitteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tuotekehitystä on tehty yhteistyössä Aalto-yliopiston energiatekniikan laitoksen kanssa. Solar Water Solutions on suomalainen yritys. Solar Water Solutionsin toiminnalle on myönnetty ISO laatu- ja ympäristösertifikaatit.