Businessfinland.fi: Suomalaisteknologialla kohtuuhintaista juomavettä Keniaan

Suomalaisten teknologiaratkaisujen avulla voitaisiin ratkaista monia kehittyvien maiden kehitysongelmia, kuten pulaa puhtaasta juomavedestä. Mikä jarruttaa suomalaisratkaisujen maailmanvalloitusta?

Solar Water Solutions on teknologiayritys, mutta kehittyville markkinoille se suuntaa uudenlaisella palvelukonseptilla.

Hyväntekeväisyydestä vaikuttavuussijoittamiseen

Köyhien maiden juomavesiongelmia on perinteisesti ratkottu kehitysapu- ja hyväntekeväisyystoiminnan avulla. Solar Water Solutions haluaa muuttaa tämän yhteiskunnallisesti kestäväksi liiketoiminnaksi. Se kehittää palveluliiketoimintamallia, jossa sen teknologian avulla juomavettä pystytään tuottamaan paikan päällä kustannustehokkaasti ja myymään sitä kuluttajille edulliseen hintaan.

”Kuluttajahinnan pitää olla riittävän alhainen, jotta köyhät ja pienituloiset pystyvät sitä ostamaan. Muutoin toiminnasta ei synny toivottuja kehitysvaikutuksia. Hinnan pitää olla kuitenkin sellainen, että siitä syntyy taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa”, Solar Water Solutionsin  toimitusjohtaja Antti Pohjola perustelee.

Hinta onkin yksi suomalaisten teknologiayritysten vaikeimmista haasteista kehittyvillä markkinoilla – huippulaatu maksaa. Monesti käy niin, että halvempi – ja huonompi – ratkaisu voittaa tarjouskilpailun. Eikä suomalaisyrityksillä ole monestikaan tarjota valmiita rahoitusratkaisuja.

Tähän Solar Water Solutions etsii ratkaisua Business Finlandin ja ulkoasiainministeriön BEAM-ohjelman kanssa, joka rahoittaa palvelumallin kehittämistä. BEAM – Business with Impact tukee sellaisten suomalaisyritysten liiketoimintaa, joiden tavoitteena on teknologia- ja palveluratkaisujen avulla tuottaa toivottuja kehitysvaikutuksia kehittyvissä maissa.

Lue koko juttu Business Finlandin uutisista.

Tammikuun alussa 2018 kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyivät Business Finlandiksi.